فهرست مقاله
Toggleحسابداری چیست و معرفی کامل
امروزره افراد بسیار زیادی به دنبال خدمات و آموزش حسابداری هستند و برخی از آنها نمیدانند حسابداری چیست و علاقه مند هستند با آن آشنا شوند.حسابداری یکی از شغلهای فراگیر امروزی است که بدون شک نیازهای جامعه به حسابداران غیرقابلانکار است.
در برهههای زمانی اگر حسابداران نبودند مطمئناً تمامی شرکتهای بزرگ امروزی نمیتوانستند به چنین موفقیت مالی برسند. بدون شک اگر کسی بخواهد به موفقیت مالی درست و اصولی برسد به یک حسابدار حرفهای نیاز دارد. اما اصلاً حسابداری چیست و یک حسابدار چهکارهایی را در طول روز انجام میدهد که آنقدر مهم و پر اهمیت است. اگر شما نیز میخواهید به جواب این سؤالات برسید در ادامه با ما همراه باشید.
حسابداری چیست و آشنایی کامل با آن
حسابداری یک سیستم بهظاهر ساده است که تمامی اطلاعات مالی شرکتها یا افراد را ثبت و ذخیره میکند. ثبت و ذخیره این اطلاعات بسیار مهم و پر اهمیت بوده و باید انجام شود. پس از اتمام کار یک گزارش نهایی درباره وضعیت مالی شرکت به مدیریت داده میشود.
اولین مرحله از سیستم حسابداری ثبت اطلاعات است. در این مرحله همه معاملههای یک شرکت ثبت میشود. حال این معامله میتواند که پول به شرکت تزریق کند یا باعث شود که شرکت پولی را از دست بدهد. بههرحال تمامی این اطلاعات توسط یک حسابدار ثبت و ذخیره میشود.
مرحله بعدی کار خلاصهکردن اطلاعات دستهبندیشده است. اطلاعات خامی که در حالت عادی چندان پر اهمیت نیستند و کمکی به ما نخواهد کرد. حسابدار اطلاعات مهمتر را مشخص کرده و آنها را در دستهبندیهای مختلفی قرار میدهد تا قابلیت تجزیهوتحلیل داشته باشند.
بدون شک اگر مدیران از اصول حسابداری باخبر بودند برای کار خود حسابدار استخدام نمیکردند. تمامی اطلاعاتی توسط حسابدار نهایی میشوند تنها اعداد و ارقام هستند و مدیران چیزی از آنها سر درنمیآورند. به همین دلیل مرحله بعد ارائه گزارش است تا شما بتوانید این اعداد را به زبان فارسی بیان کنید و وضعیت مالی شرکت را برای آنها بازگو نمایید.
در نهایت نیز به مرحله آخر میرسیم. مرحله آخر حسابداری تجزیهوتحلیل اطلاعات و گزارشها است. یک حسابدار تمامی اطلاعات را تجزیه تحلیل کرده و از وضع مالی شرکت باخبر میشود. گزارش نهایی حسابدار برای مدیریت و سازمان مالیات کشور ارسال خواهد شد.
این چند مرحله شیوه کار حسابدارها است که در همه دنیا نیز به این صورت است. حسابداران تمامی کشورها این مراحل را دانه به دانه پشت سر میرسند تا با علمی که دارند و به وضعیت اقتصادی شرکتها و کشورهای مختلف کمک کنند.
تاریخچه حسابداری
شاید برای شما سؤال شده باشد که تاریخچه حسابداری چیست؟ اگر بخواهیم بهصورت عادی این سؤال را جواب دهیم حسابداری قدمتی 2 تا 3 هزارساله دارد. چندین سال پیش بود که باستانشناسان لوحهایی پیدا کردند که انسانهای پیشین گزارشهای مالی خود را روی آن ثبت کردهاند.
اما بر اساس تحقیقات بیشتر متوجه شدیم که حسابداری در زمانهای قدیم به شیوه نوین امروزی نبود و تفاوتهای بسیار فراوانی داشت. سیستم حسابداری که امروزه در حال استفاده است به حسابداری نوین معروف است و قدمت خیلی زیادی ندارد و تازه ابداع شده است.
حسابداری نوین برای اولینبار توسط یک استاد ریاضی معرفی شد. این استاد کسی نبود جز لوکا پاچیولی، این استاد اهل کشور ایتالیا بود و توانست برای اولینبار در سال 1494 تحت قالب کتابی با نام Summa سیستم نوین حسابداری را به دنیا معرفی نماید.
پس از چند صدسال این سیستم دائماً در حال تقویت است و شاهد ابزارهای بیشتری برای حسابدارها هستیم. بسیاری از افراد فعال در حوزه حسابداری نوین آقای لوکا پاچیولی را بهعنوان پدر علم حسابداری میشناسند و احترام زیادی برای این شخص قائل هستند.
مهارتهای یک حسابدار خوب
شما برای اینکه به یک حسابدار خوب و ماهر تبدیل شوید باید یک سری مهارتهایی داشته باشید. تمامی حسابدارهای حرفهای این مهارتها را دارا بودند. البته که همه حسابداران باید این مهارتها را داشته باشند؛ اما افراد حرفهای تسلط بیشتر و بهتری روی این مهارتها دارند.
اولین مهارت یک حسابدار خوب آشنایی با برنامه اکسل مایکروسافت است. همه حسابداران باید اشراف کامل روی اکسل داشته باشند. تقریباً میتوان گفت که برنامه اکسل دست راست یک حسابدار است و باید محاسبههای خود را در جداول اکسل انجام دهد. هر چند با ارائه و طراحی نرمافزارهای مخصوص حسابداری هر روز نیاز حسابداران به برنامه اکسل کمتر میشود.
یکی از وظایف اصلی حسابدار شرکتهای مختلف شفافسازی امور مالی برای دیگر کارکنان شرکت است. به همین دلیل شما باید از قدرت کلامی و ارتباطی خوبی برخوردار باشید تا بتوانید وضعیت را برای آنها شرح داده و آنها را با شرایط مالی و اقتصادی شرکت آشنا کنید.
تجزیهوتحلیل مهارتی است که همه افراد از آن برخوردار نیستند. اما لازم است که یک حسابدار خوب از این قدرت برخوردار باشد. شما باید دائماً گزارشات مالی شرکت را تجزیهوتحلیل کنید. شرکتها برای جلوگیری از مشکلات مالی یا عبور از این مشکلات به تجزیهوتحلیل حسابدارها احتیاج دارند.
معمولاً حسابدارها بهصورت همزمان تنها با یک شرکت همکاری نمیکنند و با چند شرکت همکاری مینمایند. به همین دلیل یک حسابدار خوب باید بهخوبی از پس مدیریت زمانی خود بر بیاید. اگر مدیریت زمان نداشته باشید گزارشات را بهموقع تحویل نمیدهید یا باکیفیت آنها را انجام نمیدهید.
یک حسابدار خوب باید تمرکز بالایی داشته باشد و به جزئیات توجه زیادی داشته باشد تا تجزیهوتحلیل دقیقی بکند. همچنین لازم است شما مهارت لازم برای کارکردن با بیشتر نرمافزارهای حسابداری را داشته باشید. بههرحال همه شرکتها از یک نرمافزار حسابداری واحد استفاده نمیکنند.
وظایف یک حسابدار
وظایف یک حسابدار چیست؟ هر حسابداری در طول روز وظایفی دارد که باید آنها را انجام دهد؛ وگرنه امنیت مالی شرکتها به خطر میافتد. البته که وظیفه همه حسابداران به یک اندازه نیست. بزرگی و کوچکی شرکت روی وظایف شما تأثیرگذار است. هرچه شرکت بزرگتر باشد مسئولیت شما نیز بهعنوان یک حسابدار سنگینتر خواهد شد.
اما معمولاً همه حسابداران از یک وظیفه یکسان برخوردار هستند. آن وظیفه این است که بهصورت روزانه مرخصیهای کارکنان را ثبت کنند. بههرحال در بسیاری از شرکتها دریافت مرخصی باعث کاهش حقوق ماهانه کارکنان میشود و نیاز است بهصورت روزانه ثبت شود.
وظیفه بعدی حسابدار بررسی واریزیها و برداشتیهای شرکت است. هر پولی که وارد یا از شرکت خارج میشود باید همان لحظه بهصورت اصولی توسط حسابدار ثبت شود. این مسئولیت نیز بین تمامی حسابدارها مشترک بوده و باید آن را انجام دهند.
یک حسابدار وظیفه دارد که روی قراردادهای بسته شده توسط شرکت نظارت داشته باشد. معمولاً همه قراردادها قانونی نیستند و حسابدار وظیفه دارد تا طبق قوانین سازمان مالیت درست و قانونیبودن قراردادها را بررسی کنند. زیرا واجب است ریز این قراردادها برای سازمان مالیات ارسال شود و قانونی نبودن قراردادها میتواند برای شرکت دردسرساز شود.
یک حسابدار وظیفه دارد تا تمامی هزینههای روزانه که توسط کارکنان ثبت شده است را ذخیره و نگهداری کند. همچنین در نهایت باید پایان روز یک گزارش مالی از وضعیت روزانه اقتصاد شرکت تهیه کرده و در صورت نیاز به مدیران ارشد شرکت تحویل دهد.
یکی از مهمترین وظایف یک حسابدار تجزیهوتحلیل دادهها است. تمام دادههایی که توسط حسابدار بهصورت روزانه ثبت میشود تنها اعداد هستند که به درد هیچکس نمیخورد. به همین دلیل حسابدار باید این اعداد را بهصورت روزانه تحلیل کرده و در صورت بروز مشکل هرچه سریع اطلاع دهد.
نرمافزارهای حسابداری
حسابداری بدون ابزار و نرمافزارهای کاربردی کمی سخت میشود. به همین دلیل نیاز است که هر حسابدار باتوجهبه موضوع کاری شرکت یک نرمافزار خوب برای کار خود انتخاب نماید. ابزار مورداستفاده حسابدار باید بدون مشکل بوده و از قدرت و دقت بالایی برخوردار باشد.
در زمانهای قدیم ابزارهایی باقدرت کنونی وجود نداشتند؛ اما حال شاهد نرمافزارهای قدرتمند حسابداری هستیم. در زمانهای قدیم حسابداری با یک چرتکه و دفترچههای ثبت حسابداری انجام میشد. اگر میخواهید که با انواع نرمافزارهای حسابداری آشنا شوید در ادامه با ما همراه باشید.
نرمافزار حسابداری شرکتی
چنین نرمافزارهایی مخصوص شرکتها تهیه و تولید شدهاند. این نرمافزارها به شما این قابلیت را میدهند تا اموری همچون خریدوفروش و حقوق کارکنان را بهصورت روزانه در این برنامه ثبت و نگهداری کنید. هر چیزی که یک حسابدار برای مدیریت مالی شرکت نیاز داشته باشد در این برنامهها دیده میشود.
این برنامهها بهصورت خودکار اطلاعات و اسناد مالی شرکت را یکپارچهسازی میکنند. شما میتوانید هر زمان که دوست داشته باشید از این برنامهها گزارشهای مالی را در فرمتهای مختلف دریافت نموده و آنها را تجزیهوتحلیل نمایید و گزارش بنویسید و ارسال کنید.
این برنامهها بهصورت خودکار قابلیتهای مختلفی برای سهولت کار شما نیز دارند. برای مثال شما میتوانید با کمک این برنامهها سود و زیان شرکت بهصورت روزانه، ماهانه و سالانه را دریافت کنید. همچنین میتوانید از این برنامهها برای تنظیم ترازنامههای شرکت استفاده کنید.
نرمافزار حسابداری تولیدی
ما فهمیدیم که نرمافزار حسابداری چیست؟ یکی از انواع این نرمافزار مدل تولیدی آن است. چنین نرمافزاری به درد حسابدارانی میخورد که در شرکتهای تولیدکننده کالا و محصولات مختلف فعالیت میکنند. این نرمافزارها هر چیزی که شما نیاز داشته باشید را در اختیارتان قرار میدهند.
یکی از اصلیترین وظایف حسابدار صنعتی محاسبه بهای تمام شده کالاها است. شما میتوانید با کمک این نرمافزار هزینه تولید یک محصول را به دست آورید. این نرمافزار تمامی هزینههای مستقیم و غیرمستقیم برای تولید یک محصول را محاسبه کرده و در قالب یک گزارش در اختیار شما قرار میدهد.
شما میتوانید تمامی صورتحسابهای خریدوفروش شرکت که در طول روز اتفاق افتاده است را در این نرمافزار ثبت کنید. حتی این نرمافزار میتواند میزان تولیدات روزانه، ماهانه و سالانه شما را بررسی کرده و در قالب یک گزارش در اختیار شما قرار دهد.
شما میتوانید با تعریف فرمولهای مختلف برای این نرمافزار حتی میزان موجودیت کالاهای مختلف را نیز به دست آورید. با کمک این نرمافزار یک حسابدار میتواند تمامی صورتهای مالی یک شرکت تولیدی را مدیریت و تجزیهوتحلیل نماید.
نرمافزار حسابداری فروشگاهی
این نرمافزار به درد حسابدارهایی میخورد که در یک پروژه فروشگاهی همکاری میکنند. اگر بخواهیم طبقهبندی کنیم بدون شک حسابداری برای یک فروشگاه بسیار سخت و دشوار است. زیرا باید تمام کالاهایی که در یک روز کاری به فروش میرسند را بهصورت دقیق و بدون خطا ثبت کرد.
به طور معمول فروشگاهها در طول روز میزان فروش زیادی دارند. این موضوع کار حسابدارها را بیشتر کرده و امکان بروز خطا در آنها را افزایش میدهد. اما در صورت استفاده از نرمافزار حسابداری فروشگاهی میتوان بهراحتی این موضوع را حل کرد. اما سود آن برای حسابداری چیست؟
نرمافزارهای حسابداری این امکان را دارند که به دستگاه پوزها و دستگاههای بارکد خان فروشگاهها متصل شوند. به همین دلیل هر تراکنش و فروش کالا بهصورت دقیق توسط خود نرمافزار ثبت میشود و دیگر نیاز نیست حسابدار بهصورت دستی آنها را دانهدانه ثبت کنند.
شما میتوانید بهصورت روزانه میزان خریدوفروش کالاهای فروشگاه را ثبت کنید و از آن برای تجزیهوتحلیل اطلاعات استفاده نمایید. برنامه نرمافزار فروشگاهی به شما این اجازه را میدهد تا فاکتور فروش تمامی محصولات فروشگاهها را داشته باشید. این فاکتورها کاملاً شفاف هستند و کمک خوبی به شما برای تجزیهوتحلیل میکنند.
نرمافزار حسابداری ابری
در قسمت انواع نرمافزارهای حسابداری چیست؟ بهتر است با نرمافزارهای ابری نیز آشنا شوید. این نرمافزارها خدمات خود را بهصورت اینترنتی ارائه میدهند. به همین دلیل دیگر نیازی به ابزاری مثل کامپیوتر برای نصب انواع نرمافزارهای حسابداری نیست.
علاوهبرآن شما دیگر محدود به مکان خاصی نخواهید بود. در شرکتها برای دسترسی به اطلاعات مالی لازم است بهصورت حضوری به شرکت مراجعه کرد و پای کامپیوتر مخصوص واحد مالی نشست. اما نرمافزارهای ابری این مشکل را حل میکنند و هر وقت که دوست داشته باشید به این اطلاعات دسترسی پیدا خواهید کرد.
اطلاعات مربوط به امور مالی شما روی سرورهای مخصوص ارائهدهنده نرمافزار ذخیره خواهد شد. اگر نرمافزار را از شرکت معتبر تهیه کنید اطلاعات شما در امنیت کامل خواهد بود. این سرورها دائماً حفاظت میشوند و احتمال حک شدن چنین سرورها بسیار کم و زمان بر است.
نرمافزارهای ابری تمامی امکانات نرمافزارهای عادی را دارا هستند. به همین دلیل هیچ تفاوتی با دیگر نرمافزارها ندارند. شما میتوانید با خیالی راحت خودتان را با این نرمافزار مجهز کنید و دیگر نگران زمان و مکان برای دسترسی به اطلاعات نباشید.
نرمافزار حسابداری یکپارچه
بد نیست در مقاله حسابداری چیست با نرمافزار حسابداری یکپارچه نیز آشنا شویم. چنین نرمافزاری فقط به درد شرکتهای بزرگ و متوسط میخورد. شرکتهایی که بخشهای مختلفی دارند و حسابداری تمامی بخشها کمی سخت و طاقتفرسا است. در چنین شرایطی میتوان از این نرمافزار استفاده کرد.
این نرمافزار دارای زیرمجموعههای مختلفی است. شما میتوانید هر کدام از این زیرمجموعهها را به یک بخش از شرکت خود ارتقا دهید. تمامی این زیرمجموعهها به بخش اصلی میرسند که زیر نظر واحد حسابداری مدیریت میشود. شما میتوانید دسترسی زیرمجموعهها را تغییر داده و خیلی راحت فعالیت مالی یک شرکت بزرگ را خیلی راحت مدیریت کنید.
جمعبندی
درنهایت بهصورت کلی و اصولی به سؤال حسابداری چیست پاسخ دادیم. هر چیزی که لازم باشد از علم یا حرفه حسابداری بدانید در این مقاله گنجانده شده و میتواند کمک شایانی به شما بکند. این مقاله به درد حسابدارهای علاقهمند به یادگیری و کسانی که دوست دارند حسابدار شوند میخورد. اگر شما نیز میخواهید به طور کامل جواب سؤال حسابداری چیست را بدانید بدون شک خواندن کامل این مقاله بر شما واجب است. در این مقاله با انواع نرمافزارهای حسابداری نیز آشنا شدیم که به حسابداران کمک خواهند کرد تا بهتر امور مالی شرکتها را مدیریت کنند. اگر علاقه مند باشید میتوانید مقاله بهترین نرم افزار های حسابداری را مطالعه کنید.
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا: 0
2 دیدگاه در “حسابداری چیست و معرفی کامل”
این مقاله هم مثل همه مقالات خوب بود
ممنون از نگاه شما