احتمالاً خود شما بارها نام فرار مالیاتی به گوشتان خورده و بهصورت نسبی با آن آشنا هستید. فرار مالیاتی از جمله جرایم شناخته شدهای است که بیشتر دولتها با آن مواجه هستند. فرقی نمیکند که شما یک کشور پیشرفته باشید یا یک کشور عقبافتاده در هر صورتی ممکن است که فرار مالیاتی در کشور شما رخ دهد و باید از آن جلوگیری شود؛ زیرا که کشورها با پول مالیات اداره میشوند و درصورتیکه شخصی از پرداخت مالیات سر باز بزند عدالت رعایت نشده و حتی اداره کشور به مشکل میخورد. اگر میخواهید بدانید که فرار مالیاتی چیست؟ بهتر است که در ادامه این مقاله با نخبه حساب همراه باشید.
فهرست مقاله
Toggleتعریف فرار مالیاتی چیست؟
هر کشوری در طول سال از روشهای مختلفی کسب در آمد دارد و با همین درآمدها حقوق کارکنان خود را پرداخت کرده و کشور را اداره میکنند. کارشناسان مختلف قبل از شروع سال با پیشبینی و تحلیل میزان درآمد سالانه کشور تخمین میزنند که دولت باید از چه روشهایی کسب درآمد داشته باشد.
یکی از روشهایی که دولتها از آن برای کسب درآمد خود استفاده میکنند دریافت مالیات از مردم و شهروندان آن کشور است. همه ما بهصورت روزانه در اشکال مختلف به دولت مالیات پرداخت میکنیم تا بتوانند هزینه لازم برای اداره درست و اصولی کشور را فراهم کنند و به شهروندان خدمات ارائه کنند.
حال برخی از شهروندان وجود دارند که تمایلی به پرداخت مالیات ندارند و سعی میکنند که این مبلغ را به دولت پرداخت نکنند. البته که همه ما روزانه مالیاتهای غیرمستقیم را پرداخت میکنیم و راه فراری هم ندارد؛ اما میشود با روشهای مختلف از پرداخت مالیات مستقیم فرار کرد.
به هر گونه اقدامی که اشخاص حقیقی و حقوقی به جهت عدم پرداخت مالیات انجام میدهند فرار مالیاتی گفته میشود و در قانون اساسی بهعنوان یک جرم شناخته شده است و درصورتیکه فرار مالیاتی شما ثابت گردد در دادگاه با شما بهصورت جدی برخورد خواهد شد.
البته که برخی از افراد تصور میکنند که تنها عدم پرداخت بهعنوان فرار مالیاتی شناخته میشود که اصلاً اینطور نیست. برخی از اشخاص با استفاده از روشهای مختلف سعی میکنند که صورتهای مالی سالانه خود را تغییر دهند تا اینگونه مالیات کمتری پرداخت کنند.
همانطور که خودتان میدانید مالیات هر شخص بر اساس گردش مالی سالانه آن انتخاب و محاسبه میشود. حال اشخاص از روشهای مختلف استفاده میکنند و گردش مالی خود را کمتر از آن چیزی که هست نشان میدهند تا مشمول مالیات کمتری شوند و کمتر مالیات پرداخت کنند.
جرم فرار مالیاتی چیست؟
حال که فهمیدیم فرار مالیاتی چیست وقت آن رسیده تا با جرم آن نیز آشنا شویم. همانطور که گفتیم در قانون اساس جمهوری اسلامی ایران فرار مالیاتی یک جرم محسوب میشود و اگر شما این کار را انجام دهید مشمول جریمه خواهید شد. البته که جریمه شما به میزان جرمی که انجام دادهاید بستگی خواهد داشت و هرچه فرار مالیاتی شما سنگینتر باشد جریمه شما سنگینتر خواهد شد.
بهعنوان اولین جریمه ممکن است که دادگاه انقلاب اسلامی 6 الی دو سال زندان برای شما در نظر بگیرد و باید حبس بکشید. درصورتیکه حسابدار موردنظر نیز در فرار مالیاتی شخص حقیقی و حقوقی دست داشته باشد حسابدار نیز به 6 ماه حبس محکوم خواهد شد.
یکی از جرایم جالب فرار مالیاتی این است که دولت شما را از خدمات اجتماعی محروم خواهد کرد. اگر فرار مالیاتی شما به هر نحوی تأیید شود و اثبات گردد شما تا 5 سال حق دریافت هیچگونه خدمات اجتماعی را نخواهید داشت که جریمه واقعا بدی به نظر می رسد.
اگر شما بهعنوان یک شخص حقوقی فرار مالیاتی داشته باشید جرایم شما نیز متفاوت خواهد بود. اگر یک فرد حقیقی به فرار مالیاتی محکوم شود به مدت 2 سال حق فعالیت شغلی را نخواهد داشت و همین موضوع میتواند آینده شرکت یا کارخانه موردنظر را نابود نماید.
همچنین شما به شلاق خوردن نیز محکوم خواهید شد. بهطورکلی جریمه فرار مالیاتی بر اساس سنگینی جرم شما 31 الی 92 ضربه شلاق خواد بود. علاوه بر شلاق شما به جریمه نقدی نیز محکوم هستید و باید جریمه را هرچه سریعتر به دولت پرداخت کنید تا جرم شما سنگینتر نشود.
یکی دیگر از حکمهایی که برای فرار مالیاتی صادر میشود این است که خبر محکومیت فرد موردنظر در رسانههای داخلی منتشر خواهد شد. انتشار چنین خبری میتواند آبروی فرد را به خطر بی اندازد و برندهایی که به نام فرد موردنظر متصل هستند را نیز نابود کند.
دلایل افزایش فرار مالیاتی چیست؟
حال که فهمیدیم فرار مالیاتی چیست؟ وقت آن رسیده تا دلایل افزایش آن را نیز بشناسیم. دلایل مختلف زیادی وجود دارد که می تواند موجب زیادشدن فرار مالیاتی در کشورهای مختلف شود. اولین دلیل این است که ممکن است فرهنگ پرداخت مالیات بهخوبی در کشور جا نیفتاده و مردم خیلی با اهمیت بالای مالیات آشنا نیستند و به همین دلیل تمایل دارند از پرداخت مالیات سر باز بزنند.
یکی از دلایلی که موجب افزایش فرار مالیاتی در یک کشور میشود این است که مردم به دولت خود اعتماد زیادی ندارند و نمیدانند که دولت مالیاتهای پرداختی را به چه جهتی و در کجا خرج میکند و همین موضوع باعث میشود تا سعی کنند از پرداخت مالیات فرار کرده و آن را پرداخت نکنند.
یکی دیگر از دلایل افزایش فرار مالیاتی این است که معافیت های مالیاتی در کشور زیاد است و همین موضوع نیز باعث میشود تا شکاف قانونی زیادی در زمینه مالیات به وجود بی آید و افراد سودجو از همین شکاف ها استفاده میکنند تا از پرداخت مالیات درست پیش گیری کنند.
یکی دیگر از دلایل فرارهای مالیاتی متعدد میتواند بهاینعلت باشد که سیستم مالیاتی کشور موردنظر تکمیل نیست و مقررات پیچیده و سختگیرانهای دارد. به همین دلیل کشورهای موردنظر باید هرچه سریعتر به اصلاح و تعویض سیستم مالیاتی خود اقدام کنند.
همچنین در برخی از مواقع نیز کشورهای مختلف با مشکلات اقتصادی کوچک و بزرگی دستوپنجه نرم میکنند. مشکل اقتصادی بهتنهایی میتواند سیستم مالیاتی یک کشور را با مشکل مواجه کند. اگر میخواهید فرار مالیاتی را کنترل کنید بهتر است که ابتدا بستر اقتصادی مستحکم و پر سودی را فراهم کرده باشید.
درصورتیکه کشورها بتوانند دلایل فرار مالیاتی را مرتفع کنند بدون شک دیگر دلیلی برای فرار مالیاتی نیز وجود نخواهد داشت و افراد سودجو نیز نمیتوانند از نقصها و مشکلات به سود خود استفاده کنند و عدالت را زیر سؤال ببرند. البته که شهروندان نیز باید به وظایف و مسئولیتهای خود پایبند باشند و بهموقع مالیات خود را پرداخت نمایند.
آشنایی با انواع جرایم مالیاتی
حال که فهمیدیم فرار مالیاتی چیست؟ وقت آن رسیده تا با انواع جرایم مالیاتی نیز آشنا شویم. حرف فرد حقیقی و حقوقی به شیوههای مختلفی میتواند مرتکب انواع جرایم مالیاتی شود و به همین دلیل بد نیست که با انواع جرایم مالیاتی نیز آشنا باشید و اطلاعات مختلفی در این باره نیز به دست بی آورید. پس بهتر است که در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر با آنها آشنا شوید.
اولین روش برای فرار مالیاتی این است که اشخاص حقیقی و حقوقی اسناد و دفاتر رسمی خود را بر خلاف واقعیتی که وجود دارند تنظیم میکنند و بر همان دفاتر نیز استناد میکنند. به همین راحتی صورتهای مالی شرکت تغییر کرده و سازمان امور مالیاتی در محاسبه مالیات بهاشتباه میافتد.
هر فرد حقیقی و حقوقی ممکن است که از روشهای مختلف زیادی کسب درآمد داشته باشد و فعالیتهای اقتصادی مختلفی داشته باشد. اما افراد سعی بر این دارند که با پنهانکردن این فعالیتهای اقتصادی رد پای درآمد حاصل از آنها را پاک کنند تا مشمول مالیات بیشتر نشوند.
در برخی از مواقع نیز شرکتهای مختلف در فرایند تعیین میزان مالیات سنگاندازی میکنند. برای مثال در برخی از مواقع صاحبان شرکت اجازه نمیدهند تا مأموران سازمان امور مالیاتی بهدرستی بهتمامی اسناد و مدارک مالیاتی یک شرکت دسترسی پیدا کنند.
یکی دیگر از جرایمی که بهعنوان فرار مالیاتی شناخته میشود این است که اظهارنامه مالیاتی شرکت خود را به مدت سه مال برای سازمان امور مالیاتی ارسال نکنید. شما موظف هستید که هر ساله در روز مقرر شده اظهارنامه مالیاتی خود از جمله مالیات بر ارزش افزوده را ارسال نمایید.
در برخی از مواقع نیز رد و پای فساد در دولتها و ارگانهای دولتی وجود دارد. برخی از افراد با دریافت رشوه این تضمین را به اشخاص حقیقی و حقوقی میدهند که میزان مالیات آنها را دستکاری نمایند و میزان مالیات نهایی شرکت را به طرز چشمگیری با کاهش روبهرو کنند.
جمعبندی
در نهایت با فرار مالیاتی چیست همراه شما عزیزان بودیم و اطلاعات مختلفی را در این زمینه با شما عزیزان در میان گذاشتیم. فرار مالیاتی جرمی است که در همه دنیا مرسوم است و باید هرچه سریعتر شناسایی گردد. اگر به دنبال یک کشور پیشرفته و ایمن هستید بهتر است که بهطورکلی از فکر فرار مالیاتی خارج شوید و مالیات خود را بهموقع و سروقت پرداخت کنید تا بتوانید با این روش به آبادانی و پیشرفت کشور خود کمکی کرده باشید. علاوهبرآن فرار مالیاتی حکمهایی دارد و درصورتیکه جرم شما ثابت شود آینده شغلی و زندگی شما به طور کل نابود خواهد شد و بهتر است که این ریسک را نپذیرید و مالیات خود را بهدرستی و کامل پرداخت نمایید.
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا: 0
2 دیدگاه در “فرار مالیاتی چیست؟”
مثلا بجای واریز به بانک، دلار و سکه میخوان
بله دقیقا