فهرست مقاله
Toggleتحلیل مالی چیست؟
بدون شک اگر بهطورکلی با حسابداری آشنا باشید میدانید که یکی از بخش های مهم در حسابداری تحلیل مالی است و باید اطلاعات ثبت شده را به بهترین شکل ممکن تحلیل نمود و مورداستفاده قرار داد. در نهایت صورتهای مالی تحلیل شده در اختیار مدیران قرار میگیرد تا آنها بتوانند از این تحلیل به جهت گرفتن تصمیمات درست استفاده نمایند. البته که این تحلیلهای مالی صرفاً توسط مدیران شرکت مورداستفاده قرار نمیگیرند و نهادهای خارجی مختلفی نیز از این تحلیلهای مالی شما استفاده میکنند. همین موضوع باعث شده تا تحلیل مالی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار باشد. به همین دلیل ما تصمیم گرفتیم که در این مقاله بفهمیم که تحلیل مالی چیست و بیشتر با آن آشنا شویم. پس بهتر است برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مقاله با نخبه حساب همراه باشید.
تحلیل مالی چیست و انواع آن
تحلیل مالی یکی از بخشهای مهم حسابداری محسوب میشود و هر حسابداری باید بتواند که تحلیل مالی را انجام دهد و درصورتیکه از این مهارت برخوردار نباشد نمیتواند بهراحتی در بازار کار فعالیت داشته باشد و بهراحتی فرصتهای شغلی مختلفی را از دست خواهد داد.
وقتی که شما بهعنوان حسابدار صورتهای مالی شرکت را ثبت میکنید، مسلماً این اعداد برای مدیران شرکت بیمعنی بوده و آنها نمیتوانند از آن استفاده نمایند. پس ثبت این اعداد هیچ کمکی به شرکت موردنظر نخواهد کرد؛ اما این حسابدارها هستند که میتوانند اعداد موردنظر را بررسی کرده و اطلاعات مختلفی را از دل این اعداد به بیرون بکشند.
در دل این اعداد اطلاعات مختلف زیادی درباره آینده مالی شرکت بازگو شده است که تنها شما بهعنوان یک حسابدار قادر به درک آنها هستید. پس بهعنوان یک حسابدار از شما انتظار میرود که این اعداد را بررسی کرده و منظور آنها را در قالب یک گزارش فارسی درآورده و در اختیار مدیران یا نهادهای خارج از سازمان قرار دهید.
البته لازم به ذکر است که معمولاً حسابداران دو چیز را مورد تحلیل و بررسی قرار میدهند و بد نیست درباره آن نیز بدانید. بهطورکلی یک حسابدار صورتهای مالی و نسبتهای مالی هر شرکت را مورد بررسی قرار میدهد. در نگاه اول تحلیل صورتهای مالی از اهمیت بسیار بالاتری برخوردار است.
بهطورکلی تحلیل صورتهای مالی بهصورت مستقیم روی تصمیمگیری مدیران شرکت تأثیرگذار خواهد بود و باید اهمیت بالایی به آن داد. معمولاً در بیشتر وارد مدیران شرکت گزارش تحلیل صورتهای مالی را از شما خواهند خواست و خیلی به سراغ تحلیل نسبتهای مالی نمیروند.
معمولاً از گزارش تحلیل صورتهای مالی به جهت انجام سرمایهگذاریهای مختلف استفاده میگردد و همین دلیل نیز باعث اهمیت بالای صورتهای مالی شده است. درصورتیکه حسابدار نتواند تحلیل مالی درستی داشته باشد مسلماً سرمایهگذاریهای شرکت نیز بهدرستی اتفاق نخواهد افتاد.
بهطورکلی در تحلیل نسبتهای مالی نیز شما باید به سراغ تحلیل نسبتهای مختلف مالی در صورتهای مالی شرکت بروید و آنها را بررسی کرده و مورد تجزیهوتحلیل قرار دهید. برای مثال یکی از مواردی که در تحلیل نسبتهای مالی مورد بررسی قرار میگیرد نسبت نقدینگی شرکت است.
هدف تحلیل مالی چیست؟
بدون شک پشت انجام هر عملی هدفی وجود دارد و تحلیل مالی نیز از این قاعده مستثنی نیست و درصورتیکه تحلیل صورتهای مالی این اهداف را برآورده نکند بدون شک مشکلی در آن وجود دارد و تجزیهوتحلیل شما بهدرستی صورت نگرفته و باید در آن بازنگری شود.
هر دوره مالی مربوط به شرکت از صورتهای مالی مختلفی تشکیل شده است که این صورتهای مالی بهصورت روزانه توسط خود حسابدارها در اسناد حسابداری ثبت شده و در نهایت در دفاتر رسمی مربوط به شرکت نیز ثبت میگردند تا توسط نهادهای دیگر مورداستفاده قرار بگیرند.
اما مسلماً هدف اصلی همه شرکتها این است که سودآوری داشته باشند و بتوانند کسب درآمد بکنند. تحلیل صورتهای مالی نیز به همین هدف به وجود آمده و شرکتهای مختلف نیز به همین دلیل به حسابدارهای مختلف احتیاج دارند تا بتوانند این موضوع را مدیریت نمایند.
تحلیل صورتهای مالی باعث میشود تا مشخص شود شرکت در بازههای مختلف سال چه میزان سود و چه میزان ضرر متحمل شده است. حال مدیران باتوجهبه این اطلاعات برای آینده شرکت موردنظر تصمیمگیری خواهند نمود. درصورتیکه شرکت سودده بود به روند خود ادامه خواهد داد و درصورتیکه ضرر کرد باید روند تصمیمگیری مدران نیز اصلاح گردد.
انواع تحلیل مالی چیست؟
حال که فهمیدیم تحلیل مالی چیست؟ وقت آن رسیده تا با انواع تحلیل مالی نیز بیشتر آشنا شویم. بهطورکلی تحلیل مالی به دو مدل مختلف تقسیم میشود که به آنها تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی گفته میشود. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر درباره تحلیل تکنیکال و بنیادی اطلاعات کسب نماییم.
تحلیل بنیادی با تحلیل تکنیکال تفاوت زیادی دارد و هر کدام از این تحلیلها طرفداران خودش را داشته و شما میتوانید بهعنوان یک حسابدار مستقل یکی از این انواع را انتخاب کرده و در پروژههای خود از آن استفاده نمایید و این موضوع کاملاً سلیقهای بوده و به خود شما بستگی دارد.
تحلیل بنیادی از انواع تحلیل مالی چیست؟ این نوع تحلیل بهصورت خیلی عمیقتر به وضعیت اقتصادی شرکت موردنظر شما میپردازد و به لطف این تحلیل شما میتوانید ارزش واقعی هر سهم شرکت را به دست بی آورید و آن را در اختیار مدیران قرار دهید.
در این نوع تحلیل میزان درآمد شرکت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. البته که در تحلیل بنیادی ما به میزان درآمد کلی شرکت هیچ کاری نداریم؛ در واقع ما با تحلیلهایی که انجام میدهیم میتوانیم متوجه شویم که بهازای هر سهم شرکت چقدر درآمد داشته است و پاسخ آن دقیقتر و واقعیتر است.
تحلیل تکنیکال از انواع تحلیل مالی چیست؟ در تحلیل تکنیکال تنها به دادههای موجود توجه نمیشود و در تحلیل از دادههای خارجی که ممکن است روی دادههای اصلی ما تأثیر مستقیم یا غیرمستقیم داشته باشند نیز توجه میگردد و باید به آنها نیز دقت شود.
در چنین تحلیلی معمولاً از دادههای ثبت شده میانگینهای متحرک استفاده میگردد و معیار اصلی ما در محاسبات چنین اطلاعاتی است. معمولاً شما باید بهعنوان یک حسابدار در تحلیلهای خود احساسات بازار را نیز در نظر داشته باشید و به آن دقت داشته باشید.
مراحل موردنیاز تحلیل مالی
حال که فهمیدیم تحلیل مال چیست؟ وقت آن رسیده است تا با مراحل تحلیل مالی نیز آشنا شویم. هر تحلیل مالی مراحل مختلفی دارد که نیاز است هر حسابدار این مراحل را بهصورت پیوسته و پشتسرهم انجام دهد تا بتواند یک تحلیل مالی عالی و بسیار دقیق داشته باشد.
اولین مرحله تحلیل مالی بیان اهداف شما است. شما ابتدا باید بنشینید و اهداف خود را از این تحلیل مشخص کرده و بنویسید تا تحلیل مالی خود را بر اساس همان اهداف پیش ببرید و از چارچوب اهداف خود خارج نشوید؛ زیرا خارجشدن از اهداف باعث میشود تا کارایی تحلیل مالی شما نیز کاهش پیدا کند.
پس از اینکه اهداف خود را انتخاب کردید وقت آن رسیده تا شروع به جمعآوری اطلاعات مالی شرکت کنید؛ روشهای مختلفی برای جمعآوری اطلاعات مالی وجود دارد که شما میتوانید به انتخاب خود یکی را انتخاب نمایید؛ پس از اینکه اطلاعات را بهدرستی جمعآوری کردید وقت آن رسیده تا به ارزیابی اطلاعات مالی خود بپردازید.
شما قبل از اینکه وارد مرحله تحلیل شوید باید از صحت اطلاعات جمعآوری شده اطمینان حاصل نمایید؛ به همین دلیل پردازش و ارزیابی اطلاعات جمعآوری شده از مهمترین مراحل موردنیاز تحلیل صورت مالی است. مرحله چهارم تحلیل مالی چیست؟ در جواب این سؤال باید گفت که مرحله چهارم اصلیترین مرحله در تحلیل مالی است.
در این مرحله شما رسماً به تحلیل صورتهای مالی خواهید پرداخت. شما باید در این مرحله به طور کامل حواس خود جمع کنید و نهایت دقت را داشته باشید تا هیچ اشتباهی در این مرحله صورت نگیرد، در غیر این صورت تمامی زحمات شما برای تحلیل مالی به هدر خواهد رفت.
مرحله پنجم تحلیل مالی چیست؟ در جواب این سؤال باید گفت که تحلیل مالی به جهت تنظیم و ارائه گزارشات مکتوب انجام میشود و در نهایت این گزارش متنی شما است که در اختیار مدیران قرار گرفته و آنها از آن برای تصمیمگیری استفاده میکنند و یکی از مراحل مهم تحلیل مالی بهحساب میآید.
البته لازم به ذکر است که گزارش نهایی تحلیل مالی به دو شیوه تنظیم و ارسال خواهد شد. در مدل اول شما باید گزارش خود را درونسازمانی تنظیم کنید و این گزارش در اختیار مدیران قرار خواهد گرفت و از جزئیات بیشتری برخوردار است. اما گزارشهای برونسازمانی متفاوت بوده و جزئیات کمتری دارد و باید این نوع گزارش را نیز برای نهادهای خارجی آماده نمایید. در مرحله آخر نیز نیاز است که به طور مداوم تجزیهوتحلیل صورتهای مالی خود را آپدیت نمایید.
جمعبندی
در نهایت با سؤال تحلیل مالی چیست؟ با شما عزیزان همراه بودیم و به طور کامل به این سؤال پاسخ کامل دادیم. درصورتیکه مطالب بالا را بادقت خوانده باشید به طور کامل متوجه شدید که تحلیل مالی چیست و علاوهبرآن انواع تحلیلهای مالی را نیز به شما عزیزان آموزش دادیم. اگر میخواهید که یک حسابدار کاملاً موفق باشید نیاز است که حتماً تحلیل مالی را بهخوبی آموزش ببینید. در دوره های آموزش حسابداری نخبه حساب به طور کامل شیوه های تحلیلهای مالی به شما عزیزان آموزشدادهشده است.
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا: 0
2 دیدگاه در “تحلیل مالی چیست و انواع آن”
برا تحلیل صحیح مالی اول باید حسابدار حرفه ای باشیم و تمامی جوانب رو بشناسیم
این مدل تحلیل ها علاوه بر دانش نیازمند تجربه و بررسی جوانب است