فهرست مقاله
Toggleمجازات غیبت در محل کار چیست؟
در محیط کاری همواره برای کارکنان مشکلی به وجود میآید. که به موجب این مشکل نمیتوانند در محل کار خود حاضر شوند. در صورتی کارگر از قبل درخواست مرخصی کرده باشد، عدم حضور وی مانعی ندارد. اما در صورتی که کارگر بدون هماهنگی قبلی و بدون اجازه کارفرما این کار را انجام دهد. طی تعریف جامعی به آن غیبت گفته میشود که به دو دسته موجه و غیر موجه تقسیم میشود.
در این مقاله قصد داریم به کامل ترین توضیح درباره غیبت بپردازیم. تا برای شما عزیزان اطلاعات کافی را جهت افزایش آگاهی، فراهم کنیم. همچنین قصد داریم با توضیح کامل و دقیق در این باره، ابهامات شما را رفع کنیم. در ابتدا تعریف مفهوم غیبت را از دیدگاه حسابداری ارائه میکنیم.
سپس انواع آن را شرح داده و مثال هایی ارائه خواهیم داد.
منظور از غیبت چیست؟
در تمامی سازمان ها در دنیا، حضور کارگران در سازمان امری مهم است. زیرا که طی کردن مسیر پیشرفت و حرکت در راستای اهداف سازمان، برای هر کافرما از اهمیت بالایی برخوردار است.
حال فرض کنید که هر کارگر با وظایف مشخص در سازمان شما حضور نداشته باشد.
در آن صورت نه تنها شما متضرر خواهید شد و باید وظایف او را به افراد دیگری بسپارید. بلکه از برنامه های برنامه ریزی شده نیز عقب خواهید ماند.
از آنجایی که قانون کار چهار چوب هایی مشخص کرده است. نظارت بر اعمال کارگران و کارفرمایان به صورت دقیق و مشخص انجام شده و از وقوع تخلفات جلوگیری میکند که در دوره آموزشی حسابداری حقوق و دستمزد خدمت هنرجویان ارائه شد.
اگر کارگری بدون هماهنگی قبلی و یا عدم تأیید کارفرما در محل کار خود حاضر نشود، غیبت کرده است. به بیانی دیگر هرنوع عدم حضور در محل کار در ساعات موظفی برای کارگران به منزله غیبت میباشد.
این غیبت ها از موارد کسورات قانونی کارگران هستند. همانطور که در دوره حقوق و دستمزد گفته شد، تعداد ساعات غیبت یک کارگر به نفع او نیست. چرا که از حقوق و دستمزد ماهانه وی کسر خواهد شد.
در ادامه به مواردی که غیبت تلقی میشوند خواهیم پرداخت.
غیبت شامل چه مواردی میشود؟
به طور کلی غیبت شامل 3 مورد میشود که هر یک برای خود تعریف جداگونه ای دارند.
موارد کلی غیبت عبارتند از:
غیبت:
اولین مورد و ساده ترین مورد این است که کارگر در محل کار خود حاضر نشود. در این صورت غیبت صورت گرفته و مطابق قانون کار از حقوق و دستمزد وی کسر خواهد شد.
تأخیر در ورود:
اگرچه غیبت به بیانی ساده به منظور عدم حضور در محل کار است. اما تأخیر ما در ورود به محل کار نیز از موارد غیبت است. دلیل آن این است که ما در زمانی که باید در محل کار خود میبوده ایم، حضور نداشته ایم.
گاهی ممکن است با توافق میان کارفرمایان و کارگران مدت زمان تأخیر در ورود با مدت زمان اضافه کاری تهاتر شود.
تعجیل در خروج:
در مقابل تأخیر در ورود کارگران، تعجیل در خروج هم غیبت تلقی میشود.
تعجیل در خروج بدین معناست که کارگری زودتر از پایان ساعات کارکرد موظفی محل کار را ترک کند. برای مثال در شرکتی پایان ساعت کاری ساعت 16:00 است.
اگر کارگری ساعت 15:30 از محل کار خود خارج شود مرتکب غیبت شده است.
انواع کلی غیبت چند دسته هستند؟
تمامی غیبت هایی که در این مقاله برای شما هنرجویان عزیز تشریح کردیم به دو دسته تقسیم میشوند.
قرارگیری مورد غیبت در این دسته ها میتواند تأثیر زیادی در روند شغلی کارگران داشته باشد.
کلیه موارد غیبت به دو دسته موجه و غیر موجه تقسیم بندی میشوند.
غیبت موجه:
در صورتی که کارگر در محل کار خود حاضر نشود. و بتواند غیبت خود را با یک دلیل منطقی و معتبر موجه کند. مشمئل کسر حقوق و دستمزد نخواهد بود. این غیبت اگر از حدود و توان کارگر خارج باشد، موجه تلقی خواهد شد.
نمونه هایی از غیبت های موجه شامل موارد زیر است:
الف) تولد فرزند:
در صورت به دنیا آمدن فرزند یک کارگر در زمانی زودتر از موعد پیشبینی شده توسط پزشک،
این غیبت موجه خواهد بود.
ب) بیمار شدن کارگری که مرخصی استعلاجی از پزشک معتمد سازمان تأمین اجتماعی دریافت کرده باشد:
در صورتی که کارگر به دلیل ابتلا به بیماری نتوانسته باشد با کارفرما هماهنگی لازم را به عمل آورد. و به دستور پزشک معتمد سازمان تأمین اجتماعی یا پزشکی که زیر نظر این سازمان فعالیت میکند مرخصی دریافت کرده باشد. به راحتی میتواند با ارائه گواهی پزشکی غیبت خود را نزد کارفرما موجه نماید.
ج) احضار قضایی کارگر برای ادای شهادت و نظایر آن:
اگرچه این موارد در تاریخی از قبل تعیین شده صورت خواهدند گرفت. اما در صورت رویدادی ناگهانی و ضروری، کارگر با استناد به احضاریه قضایی میتواند غیبت خود در محل کار را موجه کند.
د) فوت بستگان درجه یک:
همانطور که در دوره حسابداری حقوق و دستمزد خدمت هنرجویان عزیز تشریح شد. قانون کار برای فوت اقوام درجه یک نوعی مرخصی برای کارگران در نظر گرفته است.
در صورتی که بستگان درجه یک کارگری، به طور ناگهانی از دنیا بروند. کارگر میتواند در محل کار خود حضور نداشته باشد و در اولین فرصت دلیل غیبت خود را نزد کارفرما موجه سازد.
لازم به ذکر است که در قانون کار منظور از بستگان درجه یک افراد زیر میباشند:
الف) پدر ب) مادر ج) فرزند د) همسر
ه) فوت بستنگان درجه دو:
اگرچه قانون کار برای فوت اقوام درجه دو کارگران نوعی از مرخصی را اختصاص نداده است. اما در صورتی که کارگر در ساعات موظفی کارکرد در محل کار خود حاضر نباشد. و غیبت او به دلیل شرکت در مراسم بستگان درجه دو باشد، این غیبت موجه خواهد بود.
در قانون کار بستگان درجه برادر، خواهر، پدربزرگ و مادربزرگ هستند.
نکته کلیدی: تمامی موارد ذکر شده در بالا باید طی حداکثر 48 ساعت پس از وقوع، به کارفرما اعلام شوند.
دسته دوم غیبت ها در ادامه خدمت شما عزیزان تشریح خواهد شد.
غیبت غیر موجه:
هرگاه شخصی با اختیار و اراده کامل خود در محل کار حضور پیدا نکند، غیبت غیر موجه به حساب میآید.
عدم حضور در محل کار اگر بدون هماهنگی و اخذ مجوز از مسئول مربوطه باشد، باز هم شامل تعریف غیبت غیر موجه خواهد شد.
این دسته از غیبت ها به صورت دقیق محاسبه شده و مستقیما از حقوق کارگر کسر خواهند شد.
جدا از کسر حقوق و دستمزد، قانون کار برای کارگرانی که غیبت غیر موجه دارند. تنبیهاتی در نظر گرفته است که طی 4 نوبت انجام میشوند. در هر مرحله تنبیه کارگر خاطی متفاوت خواهد بود.
تنبیهات کارگران با غیبت غیر موجه:
نوبت اول:
اخطار کتبی به همراه مندرج کردن آن در پرونده کارگر به علاوه عدم پرداخت مزد و مزایای جانبی مدت زمان غیبت و تعطیلی هفتگی به نسبت روز های غیبت.
نوبت دوم:
توبیخ کتبی به همراه مندرج کردن آن در پرونده کارگر به علاوه عدم پرداخت مزد و مزایای جانبی مدت زمان غیبت و تعطیلی هفتگی به نسبت روز های غیبت.
نوبت سوم:
با استناد به ماده 27 قانون کار، علاوه بر عدم پرداخت مزد و مزایای جانبی مدت زمان غیبت.
توبيخ کتبي با مندرج کردن آن در پرونده کميته تصميمات لازم تا حد اخراج در مورد کارگر صورت خواهد گرفت.
نوبت چهارم:
مطرح کردن اخراج کارگر نزد مدیریت.
نتیجه گیری:
در این مقاله سعی شد با مفاهیم مهم غیبت در قانون کار آشنا شویم و در ادامه مجازات ها و شرایط جرائم غیبت را بازگو کردیم تا بتوانید در محل کار خود با دانستن این قوانین عملکرد بهتری داشته باشید.
میانگین امتیاز 3 / 5. تعداد آرا: 2
1 دیدگاه در “مجازات غیبت در محل کار چیست؟”
برای غیبت، آیا در لیست بیمه از روزهای کارکرد کم میشه؟؟؟